Nieuws

Bij Horecakaars.nl weten we hoe gezellig kaarslicht kan zijn. Het verwarmt iedere zaak op koude winterdagen tot een knusse plek en ook tijdens lange zomeravonden zorgt kaarslicht voor de juiste sfeer. Maar wanneer u kaarsen gaat branden is het wel van belang dat u voorzichtig met ze omgaat. Kaars is en blijft tenslotte vuur. Daarnaast kan u de levensduur van uw kaarsen pas optimaal benutten wanneer u de kaarsen op de juiste manier brandt. We verzamelden daarom een aantal handige tips voor het branden van kaarsen op een veilige, verantwoorde maar vooral gezellige manier!
- Zorg ervoor dat het lont nooit langer is dan 1 centimeter. Wanneer het lont van uw kaars lang is, zal deze gaan walmen. Wanneer het lont toch langer dreigt te worden, knipt u het lont gemakkelijk bij met een schaar (uiteraard op het moment dat de kaars niet aan is).
- Andere manieren om te voorkomen dat een kaars gaat walmen: controleer of de kaars op de tocht staat en controleer de rand van de kaars. Wanneer deze te hoog is krijgt het lont te weinig zuurstof. Snijd daarom de rand van het kaarsvet af tot 1 centimeter.
- Voor een maximale brandduur van uw kaarsen moet u ze zeker niet in de tocht van een open raam of deur plaatsen. Soms kan het natuurlijk niet anders in een horecazaak, maar tocht kan het brandproces van een kaars flink verstoren. Hierdoor zal een kaars gaan walmen en druipen. Zo brandt de kaars slechts aan een kant op.
- Plaats de kaars niet in de buurt van brandbare materialen en op een vuurvaste ondergrond voor optimale veiligheid. Daarnaast is het van belang dat de kaarsen recht staan. Wanneer dit niet het geval is kunnen ze gaan walmen of omvallen.
- Plaats kaarsen niet te dicht bij elkaar. Wanneer een kaars brandt, produceert deze warmte. Wanneer deze twee hittebronnen te dicht bij elkaar staan kunnen kaarsen gaan smelten of kromtrekken. Tenzij de kaarsen in een houder zitten, is het verstandig om ze ongeveer 10 centimeter van elkaar te plaatsen.
- Heeft u een open haard in uw horecazaak? Deze staat natuurlijk, met name in de winter, erg gezellig en uw gasten zullen graag plaatsnemen in de buurt van de warme haard. Maar plaats kaarsen bij voorkeur niet te dicht in de buurt van een open haard. Door de hitte van het vuur kan een kaars gaan smelten. Let daarom ook op met kaarsen op de schouw. Waxinelichtjes zijn in dat geval een betere optie.
- Heeft u kaarsen in een windlicht op uw terras geplaatst? Het kan voorkomen dat ze slecht branden. Dit heeft vrijwel altijd te maken met een zuurstoftekort. Probeer in een windlicht verschillende soorten en maten kaarsen voor het beste resultaat. Soms blijkt dat een windlicht niet geschikt is voor het branden van kaarsen. Neem dan geen risico, de kaars zal gaan walmen en druipen.
- Voorkom het druipen van kaarsen door de temperatuur van uw horecazaak niet al te hoog op te laten lopen, volledig recht te zetten, en niet in de tocht te zetten.
- Heeft u gekleurde kaarsen op terras staan of voor het raam van uw zaak? Zet deze dan liever niet in het volle zonlicht. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de kaarsen gaan verkleuren (of hun kleur verliezen).
- Waar waxinelichtjes het beste branden wanneer het lont helemaal rechtop staat, branden andere kaarsen juist het best wanneer het lont iets gebogen is zodat het uiteinde net iets boven de was is.
- Om de kwaliteit van het lont te behouden kunt u deze, na het uitblazen, even in de was dompelen.